Výrazný nárůst počtu pacientů s tasemnicí už hygienici neočekávají. Podle Martinkové však zatím nelze stále vyloučit to, že by ještě nějaké nové případy mohly přibýt. "Všichni nemocní jsou léčeni ambulantně, jedná se o dospělé ve věku 20 až 66 let. Pouze ve čtyřech případech došlo k výskytu v rámci dvou rodin. Všichni nemocní konzumovali v období Vánoc a začátkem nového roku syrové hovězí maso ve formě tataráku, ojediněle krvavý hovězí steak," podotkla Martinková. Dodala, že bylo zjištěno, že lidé maso nakupovali na více místech.
Práce pracovníků hygieny a Krajské veterinární správy, kteří se snaží najít podezřelé potraviny z hovězího masa a odhalit zdroj nákazy, stále není ukončena.
Lidé, kteří jedli tepelně neopracované maso a mají zdravotní potíže, jako jsou bolesti břicha, teplota, únava nebo občasné střevní potíže, by se měli obrátit na svého praktického lékaře. Za posledních pět let bylo v kraji v průměru registrováno jedno onemocnění ročně. Loni jich například na celou zemi připadalo šest. Konzumace syrového masa není podle hygieniků problematická jen kvůli onemocnění tasemnicí, ale i kvůli salmonelóze či kampylobakterióze a dalším onemocněním. Inkubační doba u tasemnice je poměrně dlouhá, a to od osmi do 14 týdnů.
zdroj: ČTK