Kanárkový meloun
Asi není žádným překvapením, že žlutý meloun získal své označení podle výrazné žluté barvy. Od klasického vodního melounu se liší nejen barvou, ale i vzhledem, vůní a chutí. Je to typ cukrového melounu, takže je velmi sladký. Cukrové melouny se od západní Evropy dostaly údajně v 15. století s misionáři z Arménie. Jejich znamenitou chuť si chtěl nechat papežský stolec pro sebe a dlouhou dobu se pěstovali pouze na papežském hradě Cantalupe. Odtud pochází i název kantalupy, kterým se cukrové melouny někdy označují.
Na rozdíl od jiných cukrových odrůd je žlutý meloun je chuťově velice jemný s příjemně sladkým medovým aroma. Tento meloun je dobrý zdrojem vlákniny. Ve 125 gramech melounu je až čtvrtina jejího doporučeného denního příjmu. Kromě vitamínu C je v něm také opravdu bohaté množství vitamínu A. Ve 125 gramech je až polovina denní dávky vitamínu.
Skvěle chutná vychlazený nebo v jogurtu, ale můžete ho zkusit i ugrilovat nebo z něj připravit studenou polévku s mozzarellou a parmskou šunkou. Pro nečekané návštěvy z něj můžete připravit rychlé a zajímavé pohoštění, když nakrájíte plátky melounu, které podáváte s parmskou šunkou. Žlutý meloun si spolu s dalším nákupem můžete objednat na e-shopu Košík.cz.