Což takhle dát si šneka
Už jste někdy vyzkoušeli šneka? I když je tato pochoutka spojována hlavně s francouzskou kuchyní, svou tradici má i u nás. Šneci byli oblíbeným postním jídlem za první republiky a recepty na jejich úpravu najdeme už v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Ručně nasbíraní šneci byli jídlem chudiny, ale postupem času se stali luxusní záležitostí i nástrojem politického boje. V 70. letech minulého století se na Štědrý den v Klášterní vinárně u Národního divadla scházeli disidenti a umělci k tradičnímu pojídání šneků, které zde bylo zvykem už za dob první republiky. Traduje se, že žádný z agentů STB nebyl schopný a ochotný šneka pozřít, a proto byly tyto schůzky, jako jediné, zcela bez dozoru Státní bezpečnosti.
Šneci si opět získávají cestu na naše stoly a je o ně stále větší zájem. Rozhodně už nejsou jídlem „horních 10 000“ a není ani takový problém je sehnat. Pro mnohé je tím nejtěžším získat odvahu k tomu šneka vyzkoušet. Ale věřte, že vás překvapí skvělá a nezaměnitelná chuť šnečího masa. Jedná se o opravdovou pochoutku, kterou uděláte dojem nejen při zvláštních příležitostech a oslavách. Šnečí maso je příjemnou alternativou supermarketových produktů a velkochovů plných chemikálií a různých steroidů. Mnoho šneků, stejně jako je to u Snails Day od Tomáše Pavízy, pochází z „domácích“ a malých chovů na zahrádkách. Výhodou šnečího masa je, že neobsahuje žádné stresové hormony a cholesterol. Naopak maso je dietní, vysoce výživné a jako bonus mu jsou připisovány afrodiziakální účinky. Údajně také blahodárně působí při onemocnění kloubů, srdce a cév.
Nejznámějším způsobem přípravy jsou šneci po burgundsku. Připravit si je můžete doma sami z nasbíraných šneků, ale ne pro každého je to hned na začátek nejjednodušší způsob přípravy. Živé šneky musíte povařit a následně zbavit orgánů, na což nemá každý z nás žaludek. Můžete si je proto již předpřipravené (uvařené a zamáznuté bylinkovým máslem) objednat spolu s dalším nákupem na e-shopu Košík.cz. Stačí je jen 5 minut dopéct v troubě a můžete je podávat s čerstvou bagetou a dobrým vínem.